Have

Plant laurbær i din egen have

Laurbær er en populær plante i hollandske haver. Med sine karakteristiske grønne blade og sorte bær er den en ideel hækplante, der vokser hurtigt, holder sig grøn hele året rundt og er virkelig hårdfør. Selv ved temperaturer på 15 til 20°C under nul, krymper Prunus ikke. Du kan købe laurbærplanten på næsten ethvert havecenter. De mest populære varianter er den almindelige kirsebær-laurbær og den portugisiske kirsebær-laurbær.

Hvornår skal man plante laurbær?
Hvis du vil skabe en smuk laurbærhæk eller laurbærhæk, kan du gøre det hele året rundt, fordi laurbærplanten er så stærk. Men forår eller efterår er et godt valg til plantning eller omplantning. For at gøre dette skal du grave en rende omkring 40/50 centimeter bred og dyb. Giv laurbærpladsen og hold planter i god afstand fra hinanden. Det er en god idé at tilføje lidt kompost for at fremme væksten. Tamp derefter jorden godt. Hvis der er en tør periode, bør du bestemt vande regelmæssigt de første uger, udtørret jord er ikke for laurbærrene.

Hvordan skal du beskære laurbærplanter?
En laurbær kan vokse meget hurtigt og danne en meter høj hæk inden for få år. For at holde laurbærbugten smuk, bør du beskære den to gange om året. Om foråret skal du fjerne alle grene med frostskader eller brune pletter helt og beskære resten for at holde formen. Beskær altid lige over et blad. Lige før årets længste dag skal en anden beskæring. Denne er mindre streng og primært beregnet til at holde formen smuk.

Sygdomme, der opstår i laurbærbugten
En laurbærbær kan af og til lide af meldug. Gode ​​pesticider er tilgængelige til dette, så planten kan fortsætte med at vokse sundt hurtigt. Den bedste måde at forebygge sygdom på er at passe godt på laurbærbæreren. Planten kan ikke lide udtørret jord, og to gange om året sikrer en vis gødskning en sund vækst.

Fakta om laurbæret
Planten stammer fra Mellemøsten omkring Eufrat og Tigris, hvor nu Irak ligger.

Grækerne bragte planten til Europa og tillagde den stor betydning. Vindere af de gamle olympiske lege modtog en krans af laurbærgrene som belønning eller en laurbærkrans. Laurus Nobilis eller køkkenlaurbæret har aromatiske, spiselige blade, der kan fungere som krydderi i surkål, gryderet og supper. Laurbærblade kan bruges friske eller tørrede. Tørrede er de mindre bitre, men mister også noget af aromaen.

Laurbærstiklinger udføres bedst i september. Stik et antal hovedstiklinger på cirka 10 centimeter i en blanding af tørv og rhinsand (3:2). Beskyt stiklingerne med plastikhuller under roden. Når der er dannet tilstrækkelige rødder, kan de placeres i humusrig jord. Succes er ikke altid sikret, fordi laurbæret ikke altid let kan formeres på denne måde.